Meme ucunun (nipple) , meme dokusunun aşağısında göğüs ön duvarı ile birleşme hattı olan, “meme altı kıvrımı” hizasında veya daha aşağısında olduğu durumlarda “meme sarkmasından” veya “meme pitozundan” bahsedilir.

İdeal bir memede memeyi çevreleyen deri sıkı ve elastiktir. Meme dokusunu göğüs ön duvarına bağlayan bağlar gevşek değildir ve meme dokusunu sıkıca göğüs ön duvarına tespit eder.

Herhangi bir nedenle meme derisi gevşediğinde ve meme dokusunun asıcı bağları gevşeyip uzadığında yerçekimi etkisi ile meme kitlesi ve meme ucu aşağıya doğru yer değiştirir ve meme sarkması durumu ortaya çıkar.

Göğüs Sarkmasının Nedenleri
Meme sarkması yakınması ile başvuran 132 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada;

  • Yaş (ilerleyen yaşla birlikte sarkma artar)
  • Ciddi kilo kaybı (22.6 kg’dan fazla)
  • Yüksek vücut kitle endeksi yani aşırı kilolu veya obez olma hali
  • Meme hacminin büyük olması yani sutyen kup ölçüsünün büyük olması
  • Gebelik sayısı (gebelik sayısı arttıkça sarkma artar)
  • Sigara içme öyküsü

Aynı çalışmada bebek emzirme, gebelik döneminde alınan kilo ve göğüs bölgesi ile ilgili egzersiz yapmama durumları ile meme sarkması arasında belirgin bir ilişki saptanamamıştır.

Meme sarkma yakınması olan 125 hasta üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise meme sarkmasına neden olan en önemli etkenin meme dokusunun büyük boyutlarda olması ve yer çekimi etkisi ile meme sarkmasına yol açması olduğu saptanmıştır. Aynı çalışmada sigara içmenin önemli bir faktör olmadığı belirtilmiştir.

Meme Sarkmasının Başlıca Nedenleri
Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’ne göre göğüs sarkmasında rol oynayan en önemli faktörler;

  • Gebelik
  • Emzirme
  • Kilo alıp vermeler
  • Yaşlanma
  • Yerçekimi
  • Kalıtım, şeklinde belirtilmiştir.

Sarkmış olan göğüslerin normal şekline getirilmesi işlemi plastik cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilen “mastopeksi” (göğüs-meme toparlama veya dikleştirme) ameliyatı ile yapılır.

Bu ameliyatta meme altı kıvrımının aşağısına inmiş olan meme ucu daha yukarıya, olması gereken seviyeye taşınır. Meme ucu çevresindeki kahverengi kısım (areola) genişlemiş ise çapı daraltılır.

Ek olarak gevşemiş ve genişlemiş olan meme derisinin fazla kısımları 3 boyutlu olarak çıkartılır ve memeye ideal şekli verilir. Aynı zamanda, meme derisi yanında meme dokusu da kendi içerisinde yeniden şekillendirilerek memenin istenilen formu alması sağlanır. Bu ameliyatta meme dokusunun hacmi yani sutyenin kup ölçüsü değişmez.

Eğer memenin sarkıklığının giderilmesi yanı sıra hacminin de büyütülmesi ve özellikle memenin dekolte kısımlarının daha dolgun olması istenirse silikon implant ile meme büyütme işlemi meme dikleştirme işlemi ile birlikte yapılır. Diğer yandan, sarkmış olan bir meme aynı zamanda kitle olarak normalden büyükse, bu durumda meme küçültme ameliyatı yapılır.

Bu ameliyatta hem meme dokusundan fazla kısım çıkartılarak meme hacmi ve sutyen ölçüsü küçültülür hem de dikleştirme toparlama işlemi yapılır. Meme dikleştirme ameliyatı hakkında daha fazla bilgiyi sitemin meme dikleştirme (toparlama) sayfasında bulabilirsiniz.